Sabtu, 14 Januari 2017

SAMBAL TAHI MINYAK




   Teka teki zaman 70an. Banyak - banyak tahi, tahi apa boleh makan? cuba jawab. hi hi hi. Jawapannya TAHI MINYAK. Padahal Tahi itik boleh makan juga, 

   Arwah Tok Wan saya selalu buat minyak nyiur. Tahi minyak tu beliau akan buat sambal. Sedap sambal tu jika dimakan dengan nasi panas. Tak ada lauk lain pun sedap. Resipinya aku tak sempat tanya pada arwah Tok Wan. 

   Berdasarkan naluri aku cuba buat sendiri. Itu pun setelah aku tenguk dalam peti ais banyak sangat santan membeku.

   Cara buat sambal tahi minyak adalah dengan membuat minyak nyiur dulu untuk mendapatkan tahinya. Santan yang mebeku itu aku masukkan dalam kuali dan panaskan kat dapur.




Santan yang dipanaskan

  Lama kelamaan santan itu akan mengeluarkan minyak Dibawah sekali adalah pati santan yang terhasil. Pati tersebut dipanggil tahi minyak. Minyak tersebut boleh lah diambil dan simpan untuk digunakan bagi menyapu pada rambut biar nampak hitam. Minyak tersebut boleh juga digunakan untuk memasak. Dan akhirnya tinggal tahi minyak di dalam kuali. Tahi tersebut akan dijadikan sambal.






Santan dah terbit Minyak



Minyak makin banyak keluar



Tahi minyak yang tinggal setelah minyak dikaut

BAHAN - BAHAN UNTUK SAMBAL TAHI  MINYAK

1. Tahi Minyak 
2. Ikan kering selar/tamban dan lain - lain - bergantung banyak mana nak buat. 
3. Bawang merah dihiris halus - halus 
4. asam keping





CARA BUAT.

Ikan kering digoreng terlebih dahulu supaya masak
Ikan kering yang dimasak dibuang tulang dan ditumbuk menggunakan lesung batu.
masukkan kesemua bahan ke dalam tahi minyak dan gorengkan dengan menggunakan api yang sederhana.
Bahan - bahan tersebut mesti dikacau sewaktu memasak
Agak - agak dah masak boleh diangkat dan disimpan.
Biasanya sambal ini tahan selama 3 hari hingga 5 hari pada suhu bilik

.

sambal tahi minyak yang telah masak

Nasi putih di makan bersama sambal


Untuk lebih sedap gaul kan bersama nasi.

   Selain ikan kering, sambal tahi minyak boleh juga dibuat menggunakan ikan singang atau ikan goreng. Terpulang ikut selera dan juga jika ikan singang atau ikan gorengbanyak tak habis dari membazir boleh juga dibuat sambal. Jika menggunakan ikan singgang/goreng jangan lupa masukkan garam. Nanti sambal anda tawar heber




Tiada ulasan:

Catat Ulasan