Ahad, 6 Januari 2013

Ikan Baung Masak Asam Tempoyak

   Petang Selasa minggu lepas aku jalan - jalan ke pasar malam Kuala Berang bersama - sama dengan keluarga aku.

  Aku terlihat ada orang jual ikan sungai ( sebenarnya ikan tasik kenyir ). Aku beli lah dua eko ikan baung. sebab dah lama tak makan. Harganya RM16.00. Aku minta kurang RM15.00. Penjual tu bagi je lah. Katanya sama-sama saing. Dok berkira mana. 

  Tengahari  rabu minggu lepas aku pun masak lah ikan baung tersebut dengan resipi Ikan Baung Asam tempoyak. Bahan - bahannya adalah seperti di bawah :-

1. Ikan Baung  seekor

                                                   ikan baung yang telah disiang dan dipotong 

2.   Bahan - bahan yang diblender
a. Bawang putih - aku guna 3 butir
b. Bawang besar - 1 biji
c. Bawang merah - 3 butir
d. Halia - secukup rasa ( agak2 ler nak letak berapa pun )
e. Lengkuas - secukup rasa )
f. Kunyit - (secukup rasa )
g. Daun kesom ( secukup rasa )
h. Serai 2 batang ( hiris halus - halus )



                                                    sebahagian dari bahan - bahan utk blender



Semua ada dalam blender


Setelah bahan - bahan tersebut siap diblender

3. Sedikit Minyak masak untuk menumis
4. Tempoyak 
5. Asam keping ( Kalau tempoyak dah masam sangat tak perlu letak asam keping )
6. Budu
8. Cili padi/lada burung  tumbuk dengan lesung( kalu nak pedas letak banyak )-boleh juga diblender bersama dengan bahan yg diblender

Cara - cara memasak

   Panaskan minyak dalam periuk. Setelah minyak panas, masukkan bahan yang telah diblender kedalam periuk dan biarkan bahan tersebut mengeluarkan bau dan mendidih.


Bahan yang siap diblender









rempah ratus yang telah diblender dimasukkan kedalam periuk

   Setelah bahan blender telah masak, masukkan tempoyak dan kacau perlahan - lahan. Seterusnya masukkan garam secukup rasa.



Kelihatan tempoyak dimasukkan kedalam periuk

   Setelah bahan-bahan tadi mengeluarkan bau yang enak dan agak masak, masukkan ikan baung serta asam keping. Lumuri ikan dimasukkan kedalam periuk dengan rempah dengan mengunakan senduk dan tutup periuk. Ini adalah supaya rempah tersebut meresapi kedalam isi ikan. Setelah ikan separuh masak, barulah dimasukkan air sebagai kuah. 


Ikan yang telah dimasukkan kedalam periuk

asam keping dimasukan. ( aku tersilap masuk dua keping terus masam )


periuk yang ditutup supaya rempah menyeresapi ke isi ikan


  Masukkan cili padi yg ditumbuk ke dalam periuk

    Setelah kuah mengelegak, cili yang telah dihancurkan kedalam periuk. seterusnya masukkan sedikit daun kesum dan sesenduk budu. Dan biarkan kuah mengelegak dalam 3 - 5 minit dan masakan ini telah siap.


Masukkan sedikit daun kesom


  masukkan sesenduk budu

masakan dah masak.


   Sedap dimakan sewaktu panas - panas. Boleh juga menggunakan ikan patin atau ikan apa - apa pun menggantikan ikan baung jika ikan baung susah didapati. Sekian, selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan