Jumaat, 25 Disember 2015

kerabu jantung pisang bersantan

Pagi tadi wife aku ajak ke pasar jumaat di bukit diman ajil. Tujuannya untuk mencari stok lauk untuk 2 ke 3 hari. Lepas beli 2 -3jenis ikan aku n kuarga pun berangkat balik.

Masa nak balik aku terpandang satu gerai jual pisang dan terlihat 3 tandan jantung pisang. Dalam hatiku berkata sedap juga buat cicah budu jantung pisang tu. Aku pun bertanya pada anak penjual tu berapa rial sutir. Budak tu cakap sutir serial, kalu 3 butir 2 rial. Alang2 dah murah aku beli je lah 3 butir terus. Bila dah banyak terpikirlah pulak buat kerabu jantung pisang sedap juga.

Maka aku pun patah bali ke gerai jual ikan. Beli ikang selayang setengah kilo. Buleh lah 5 ekor ikan selayang untuk letak dalam kerabu.
Kerabu jantung pisang

Gambar diatas menunjukkan kerabu yang baru disiapkan. Nampak santan macam cair. Tetapi selepas sejuk, kerabu akan pekat. Santan dah meresap ke dalam jantung.

di sini saya kabo resipi dia lebih kurang.

2 butir jantung pisang ( jangan pilihikut dang pahit kang- jantung pisang disiang halus2)
3 ekor ikan selayang ( direbus atau panggang tawar buleh gok-ambik isinya sahaja )
Bawang merah 3 ulas ( runcingkan halus2 )
Nyiur gula secukup rasa
Santan 2 rial
Garam secukup rasa.

Cara2 masak.

Celurkan dulu jantung pisang. Bila dah empuk tos kan. 
Seterusnya goreng kering bawang atah kuali dan agak2 dah kuar bau masukkan jantung pisang. Gaul2 kan dan kacau2 kan jantung pisang atas kuali dan agak2 terbit bau masukkan santan pekat tu. Gaulkan slow2 dan masukkan garam secukup rasa. Bila hampir2 masak masukkan nyiur gula. Dah masak angkat cepat-cepat. 

Sekian terima kasih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan